петък, 9 ноември 2012 г.

Дения Пенчева взе тъпана на Горан Брегович


Преди няколко седмици Дения Пенчева засне видео към най-новия си проект „Микс 2012”. Любопитно е, че в клипа младата фолклорна изпълнителка на Diapason Records е използвала тъпан, който е изработен специално за Горан Брегович по повод гостуването му у нас за Балканските музикални награди през миналата година.
Чаровната певица за пореден път поднася на своите почитатели микс от две популярни песни в съвсем различна интерпретация. В актуалната китка тя е включила две много обичани композиции - „Ерген деда” и „Петруно, пиле шарено”.
Клипът към „Микс 2012”, който бе заснет наскоро, включва още няколко участника, освен атрактивната изпълнителка. Един от тях е актьорът от НАТФИЗ Кирил Асенов, който активно се занимава и с танци. Младежът се изявява пред камерата с тъпан, създаден специално за бенда на Горан Брегович. Инструментът е изработен през миналата година по време на Балканските музикални награди, които се проведоха на 4 юни в София. На церемонията световноизвестният музикант бе отличен с приз за Принос към развитието на балканската музика. Звездата дойде в България със своя Оркестър за сватби и погребения, като едно от изискванията му бе да бъде направен тъпан, съобразен с десетки специфични изисквания. След концерта инструментът остана като спомен от грандиозното събитие. Той бил грижливо съхраняван и никой не го е ползвал до този момент.
Екипът, заснел клипа „Микс 2012”, решил да покаже някакъв по-различен тъпан в лентата и така им хрумнала идеята да използват точно този на Горан Брегович. Дения Пенчева не крие, че е щастлива от възможността, която е имала да се докосне до инструмент, създаден и експлоатиран от един от най-големите музиканти на нашето време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар